Afgelopen week ontving ik via Scientias een boekrecensie van het boek Mastermind: Denken als Sherlock Holmes (auteur boek: Maria Konnikova; recensie: Tim Kraaijvanger).
Sindsdien heeft het voorbeeld over de traptreden in deze recensie me bezig gehouden. Het verschil tussen Zien en Observeren is van het grootste belang in het uitvoeren van een onderzoek naar de waarheid.

Observaties van Sherlock Holmes

De observaties die Sherlock Holmes uitvoert en met name de conclusies die hij hieraan verbindt, zijn erg bijzonder. In The Adventures of Sherlock Holmes: ‘The adventure of the blue carbuncle’ onderzoekt Holmes een hoed. Hij concludeert dat ‘de eigenaar zeer intellectueel is,ooit financieel goed af was in de laatste drie jaar, hoewel hij het nu moeilijk heeft; eens had hij een vooruitziende blik, maar nu minder; wat wijst op een morele achteruitgang, waarschijnlijk veroorzaakt door drankzucht; en zijn vrouw houdt niet meer van hem’.

Het is niet mogelijk om dergelijke conclusies te trekken uit een simpele hoed, maar de basis achter deze wijze van onderzoek doen, is van groot belang in het dagelijkse werk van een waarheidszoeker.

Zien en observeren in het dagelijks leven

Overal om ons heen komen signalen voor die ons vertellen wat er is gebeurt, wat er nu gebeurt en/of wat er staat te gebeuren. Dit komt in alle dagelijkse situaties voor.
Op basis van wat ons bekend is weten we wat de ‘normale situatie’ is. Het valt ons dus ook direct op wanneer er ’s ochtends bij kantoor veel meer auto’s op de parkeerplaats staan dan we gewend zijn. Of wanneer het in de supermarkt veel drukker is dan normaal als we boodschappen doen.

Op het moment dat deze ‘bijzonderheden’ ons opvallen, gaan we er ook beter naar kijken. We gaan observeren. En vervolgens proberen we te interpreteren wat er aan de hand is. (‘Oh ja, de collega’s van de andere afdeling hebben een meeting waarbij 50 externe gasten zijn uitgenodigd’ of ‘de supermarkt gaat verbouwen en is hierdoor de komende vier dagen dicht’.)

Onderzoek naar de waarheid

Bij een forensisch onderzoek gebruiken we deze natuurlijke gewoonte om de signalen om ons heen af te lezen, om antwoord te geven op de zeven W’s.
De signalen zijn om ons heen aanwezig. Het is de taak van de waarheidszoeker om de signalen te vinden, te herkennen en juist te interpreteren.
En dit begint bij het observeren van de situatie om ons heen.

Hoe goed ben jij in observeren? Doe de test! (klik op het plaatje om de test te starten)

observatie test

En? Hoe goed heb jij de test uitgevoerd? (Ik kwam niet verder dan vijf) Laat het weten in het reactieveld hieronder.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

P.S. Wil je graag weten hoe goed jouw vrienden en collega’s kunnen observeren? Stuur dit bericht door en doe de test.
Deel dit artikel door op de tweet, like of share buttons te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk zichzelf kunnen testen.