Vandaag is het 14 februari. Valentijnsdag, de dag dat geheime aanbidders de liefde van hun leven een geheime boodschap kunnen sturen. Of niet?

Er ligt een mysterieuze enveloppe in de brievenbus, geadresseerd aan jou. Wanneer je de enveloppe opent zie je een handgeschreven brief. Wat staat erin?

Roses are red
Violets are blue
In the shades you are free
And that is where I shall take you to

Wat wil de auteur zeggen met deze multi-interpretabele laatste twee zinnen, is dit romantisch of dreigend bedoeld? Je doet de brief weer in de enveloppe en bewaart hem in een papieren verpakking, zodat de aanwezige sporen bewaard blijven.

Sporen

Hoe kan de auteur achterhaald worden uit een stukje papier en een gedichtje? Hier zijn al drie kenmerken die bijdragen aan het identificeren van de afzender: De brief is van papier. De tekst is handgeschreven. Op de enveloppe zit een postzegel.

Papier is poreus materiaal en daarom worden vingerafdrukken goed opgenomen en bewaard. Op de onderzijde van een postzegel zit vaak een plaklaag, daarop blijft een vingerafdruk ook bewaard. Het papier en de postzegel kunnen daarom op vingerafdrukken worden onderzocht. De handgeschreven tekst kan gebruikt worden voor vergelijkend schriftonderzoek en de rand van de enveloppe is mogelijk dicht gelikt door de afzender, uit speeksel kan wellicht een DNA-profiel verkregen worden.

Sporenmateriaal van je mysterieuze Valentijn is er dus waarschijnlijk wel, nu nog referentiemateriaal.

Referenties

Stel je voor dat je twee vermoedens hebt over wie de auteur is. Enerzijds je problematische ex, Sam. Anderzijds Robin, je stille collega in wiens aanwezigheid je altijd een bepaalde spanning voelt die je niet kunt uitleggen. Beide bekenden, van beide heb je referentiemateriaal. Van Sam heb je nog een tandenborstel. Uit het speeksel kan een DNA-profiel worden opgesteld en vergeleken worden met DNA aan de plakrand van de enveloppe. Van Robin heb je documenten met notities. Deze kunnen vergeleken worden met het handschrift en de vingerafdrukken op de brief.

Resultaten

De DNA-pieken in de speekselmonsters verschillen te veel voor een match en sluiten Sam uit als de ‘likker’ van de enveloppe. Een hele opluchting. In het onderzoek naar Robin wordt eerst gekozen voor vergelijkend onderzoek naar het handschrift. Hier ontstaat een match!

Wat nu? Er zijn aanwijzingen dat je collega de brief heeft gestuurd. Je besluit dat je vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren naar de reden van de verzending. De particulier onderzoekers gaan het interview met Robin aan.

Robin is bereid om vrijwillig mee te werken en verklaart dat het niet de bedoeling was dat de brief zo dubbelzinnig zou overkomen. Robin is verlegen, maar al tijden verliefd en wilde je met het Valentijnsgedicht uitnodigen om samen naar de 50 Shades Freed-film te gaan. Een ongelukkige miscommunicatie, waarna jullie tóch samen naar de film gaan en nog lang en gelukkig leven.

Einde van het sprookje.

Forensisch sprookje

Sprookjes bestaan niet, maar mysteries en geheimzinnigheid bestaan wel. Als particulier instituut kunnen wij onderzoek doen naar (bijna) alle waarheidsvragen. Zolang bij het onderzoek ook de rechten van alle andere mogelijk betrokkenen beschermd blijven kan forensisch onderzoek twijfels en onduidelijkheid wegnemen.

Mysteries en sprookjes kunnen erg leuk zijn. Als de onduidelijkheid echter gevolgen heeft voor je gemoedsrust, krijgt het al snel een rauw randje. Je kunt je situatie altijd vrijblijvend voorleggen, maar soms is het ook leuker om die geheime aanbidder nog je geheime Valentijn te houden.

Fijne Valentijnsdag!
Mr. Shanna