Afgelopen week schreef ik over de meerwaarde van een particulier onderzoeker bij een onderzoek naar vernieling(en). Met behulp van forensische technieken kan informatie worden gevonden die anders verborgen blijft.
Deze week schrijf ik over enkele sporen die aangetroffen kunnen worden bij een vernieling-situatie.

Voorwerp

Vernieling wordt vaak gepleegd met behulp van een voorwerp. Met een voorwerp kan immers meer kracht worden uitgeoefend, en dus meer schade worden aangericht dan met het eigen lichaam. Dit voorwerp kan vanalles zijn. Van een scherp mes of de punt van een schroevendraaier, tot een baksteen of een stuk hout.
Aan de vorm van de schade kan vaak worden gereconstrueerd wat voor soort voorwerp de schade heeft veroorzaakt.

Overdracht

Vaak vindt bij de impact van het voorwerp op het object waar de schade aan wordt toegebracht, een overdracht van deeltjes plaats. Soms is dit zichtbaar (denk aan overdracht van boomschors als je met je bumper een boom raakt), maar vaker is dit niet direct zichtbaar of herkenbaar.
Een (chemische) analyse van deze deeltjes kan echter een belangrijke aanwijzing opleveren over het soort voorwerp dat is gebruikt en soms ook het merk of zelfs de identificatie van het voorwerp blootleggen.

Identificatie

Identificerende sporen worden niet veel gevonden bij vernielingen. Soms blijven echter wel vingerafdrukken achter. Een persoon die wil inbreken in een auto, zal misschien eerst door de ruit proberen te zien of er iets waardevols in de auto aanwezig is. Hierbij blijven gemakkelijk vingerafdrukken op de ruit achter.
Wanneer iemand een vuilnisbak van een ijzeren frame aftrapt, zal hij zich in sommige gevallen vasthouden aan het frame om voldoende kracht te kunnen zetten.
Ook al komt het niet vaak voor, de identificerende waarde maakt het waard om te kijken of de sporen aanwezig zijn. Wanneer bij meerdere vernielingen dezelfde sporen worden aangetroffen is het minstens een uitleg waard.

In het geval van graffiti is het soms nog makkelijker. Veel artiesten hebben een eigen ‘tag’ die ze bij hun werk spuiten, om hiermee aan te tonen dat zij de auteur van het werk zijn. Deze ‘handtekening’ van de graffiti-spuiter is het briefje met de naam van de dader waar je naar op zoek bent…

Forensische sporen van vernieling

Iedere situatie is anders. Bij iedere vernieling worden andere sporen aangetroffen. En afhankelijk van de situatie kan pas worden vastgesteld welke sporen eventueel aanwezig kunnen zijn en waardevol zijn om verder te onderzoeken.
Realiseer je bij een vernieling dat er sporen aanwezig zijn. Ben je bewust van deze sporen en de informatie die zij mogelijk verbergen en help mee bij het opsporen van de verantwoordelijke(n).

Praktijk

Heb je voor een opdrachtgever wel eens een onderzoek naar vernieling uitgevoerd? Of ben je misschien zelf slachtoffer geweest? Welke sporen hebben jou geholpen bij het vinden van de verantwoordelijke? Laat het me weten in het reactievak hieronder.

Samen naar de waarheid!
Cynthia

P.S. Vind je mijn artikelen leuk? Deel ze via de share-buttons hieronder op Twitter, Facebook of LinkedIn.