Onmisbaar voor de onderzoeker: handschoenen. Latex, vinyl of nitril, met of zonder poeder, blauw, wit of doorzichtig.

Er zijn veel verschillende soorten handschoenen verkrijgbaar. Voor de onderzoeker hebben ze allemaal het doel om de sporen te beschermen tegen de onderzoeker, en de onderzoeker tegen de sporen.

Materiaal

Latexhandschoenen worden gemaakt van rubber van de rubberboom. Hierdoor zijn de handschoenen elastisch en sterk. Een groot en bekend nadeel is dat mensen met een latexallergie deze handschoenen niet kunnen gebruiken.

Vinylhandschoenen zijn gemaakt van plastic. Door de afwezigheid van biologische componenten in het materiaal, treden er geen allergieën op. De plasticresiduen en de chemische componenten die worden gebruikt in het productieproces, kunnen echter zelf ook allergische reacties oproepen. Vinyl mist de elasticiteit van latex. Hierdoor sluiten ze de handen bij de polsen niet geheel af, wat leidt tot een verminderde bescherming van de onderzoeker. Veel mensen vinden het ook minder prettig werken met dit type handschoenen aan.

Nitril handschoenen zijn gemaakt om de nadelen van latex en vinyl handschoenen op te heffen. Nitril handschoenen zijn ook niet-biologisch en dus geschikt voor mensen met een latexallergie. Nitril handschoenen zijn behandeld om elastische eigenschappen te verkrijgen en sterk en beschermend te zijn.
Een nadeel van nitril is dat je er erg in gaat zweten. Dit kan (zeker bij langduriger gebruik) resulteren in kloven en irritatie van de huid.

Poeder of ongepoederd

Poeder zorgt enigszins voor de opname van het zweet dat van de huid afkomt. Echter, gebruikers zullen weten dat bezwete handen in gepoederde handschoenen ook zorgen voor klontjes poeder en alsnog natte of vochtige handen als de handschoenen enige tijd gedragen worden.

Poeder in een handschoen zorgt ervoor dat de handschoen makkelijker kan worden aangetrokken, maar het poeder (en met name in combinatie met vocht van de hand) kan ook een voedingsbodem zijn voor micro-organismen.

Het poeder in handschoenen is een residu van het productieproces. Vandaar dat mensen met een latexallergie niet perse handschoenen zonder poeder hoeven te gebruiken. Als de handschoen zelf geen latex bevat, zal het poeder dat ook niet doen.
Er kan echter ook irritatie van de huid optreden door het poeder zelf. Deze irritatie heeft dan weer niets met een latex-allergie te maken.

Wat is belangrijk voor een onderzoeker?

Voor een onderzoeker moeten de handschoenen de sporen beschermen tegen contaminatie, ofwel: tegen vervuiling door bijvoorbeeld huidcellen of vingerafdrukken van de onderzoeker. Tegelijkertijd dienen de handschoenen de onderzoeker te beschermen tegen mogelijke schadelijke invloeden van de sporen.

Goede pasvorm en goede bescherming zijn dus beide belangrijk.

En natuurlijk telt comfort ook mee. Onderzoekers dragen soms handschoenen voor een langere tijd achter elkaar. De onderzoeker moet dan nog steeds prettig kunnen werken.

Handschoenen wisselen

Om cross-contaminatie te voorkomen (contaminatie doordat residuen van het eerste spoor via handschoenen of gebruiksmaterialen wordt overgedragen op een volgend spoor), moet de onderzoeker steeds nieuwe handschoenen aantrekken.

Heb je wel eens geprobeerd om handschoenen uit te doen en vervolgens direct weer nieuwe aan te trekken?

Het zweet op je handen zorgt ervoor dat het onmogelijk is om de nieuwe handschoenen zonder scheuren goed aan te krijgen.

En daar is een trucje voor:

Draag twee paar handschoenen. Als je de handschoenen wilt wisselen, verwijder je alleen het buitenste paar.

Bijkomend voordeel is dat je de nieuwe handschoenen aanraakt met de handschoenen die je nog aan je handen hebt, en dus niet met je blote handen.

Samen naar de waarheid!
Cynthia