Bankbiljetten bevatten veel echtheidskenmerken waardoor het voor valsemunters moeilijk wordt gemaakt om nagemaakt geld voor echt door te laten gaan.
De meeste bedrijven waar met geld wordt gewerkt (winkels, detailhandel, dienstverleners zoals kappers, etc) hebben apparatuur naast hun kassa staan om bankbiljetten op echtheid te controleren. Met behulp van een speciale stift of een blauwe (UV-)lamp controleren medewerkers de biljetten voordat ze worden aangenomen.
Maar hoe kan jij, zonder deze apparatuur, zelf controleren of bankbiljetten wel echt zijn?
Watermerk
De meeste mensen zijn bekend met het watermerk dat in ieder bankbiljet is gedrukt. Als je het biljet in het licht houdt, zie je een afbeelding oplichten.
Maar hoe weet je zeker dat het watermerk het juiste plaatje is? Is dat plaatje wel de afbeelding die op dat 10 eurobiljet hoort te staan? Weet jij (uit je hoofd, niet spieken!) hoe de afbeelding van het watermerk in een 50 eurobiljet eruit ziet?
In de huidige bankbiljetten is dit gemakkelijk gemaakt. Het watermerk is (een deel) van het plaatje dat zichtbaar op het bankbiljet is gedrukt. Het zijn allemaal afbeeldingen van bouwwerken van verschillende bouwstijlen uit Europa.
Nieuwe Europa-serie bankbiljetten
Sinds mei 2013 is het nieuwe 5 eurobiljet in gebruik. En vanaf begin 2014 wordt ook het nieuwe 10 eurobiljet en 20 eurobiljet in gebruik genomen.
Op deze nieuwe biljetten-serie komt het watermerk niet meer overeen met de zichtbare afbeelding op het biljet. Op het 5 eurobiljet uit de Europaserie staat zichtbaar hetzelfde bouwwerk als op de oudere serie bankbiljetten, maar het watermerk is een portret van een vrouw uit de Griekse mythologie.
Gelukkig zijn er ook andere echtheidskenmerken die op ieder biljet aanwezig zijn en op ieder biljet dezelfde kenmerken hebben.
Echtheidskenmerken in euro bankbiljetten
klik op de afbeelding voor een vergroting
Nieuwe Europaserie bankbiljetten
Een nieuw echtheidskenmerk in de Europaserie bankbiljetten is het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek. Wanneer het biljet wordt gekanteld verandert het cijfer van kleur.
Mijn favoriete kenmerk om te controleren is de microtekst in de letters EYPΩ. Als je ogen goed genoeg zijn, kun je zonder vergrootglas zien of de waardecijfers aanwezig en scherp zijn.
Ik ben erg benieuwd naar de echtheidskenmerken die jullie controleren op bankbiljetten.
Controleer jij de biljetten in je portemonnee wel eens op echtheidskenmerken? Welke kenmerken bekijk je dan?
Laat het me weten in het reactievak hieronder.
Samen naar de waarheid!
Cynthia
P.S. Zie ook deze links voor meer informatie over echtheidskenmerken op bankbiljetten:
European Central Bank
Nieuwe Euro bankbiljetten
Wederom een erg leuk, en interessant omschreven artikel.
Zelf controleer ik dit eigenlijk maar zelden,, raar eigenlijk.
Misschien toch iets waar ik meer op moet gaan letten!
Met vriendelijke groet,
Frank Balazs