Lezingen en workshops
Leerzaam
Entertainend
Voor kleine en grote groepen
Eerlijke prijs
Nadere kennismaking met Forensisch Onderzoek
Forensisch onderzoek is een bekend fenomeen in de opsporing en vervolging van – daders van – strafbare feiten. Toch is er ook veel onduidelijkheid over de technieken waarmee wetenschappers misdrijven oplossen.
Een lezing over de wetenschap van het forensisch onderzoek kan voor u en uw deelnemers veel vragen beantwoorden.
Op een leuke en interactieve manier komen verschillende onderdelen van forensisch onderzoek en criminalistiek aan bod. Zowel de technieken zelf, als de wijze waarop de onderzoeksresultaten rechercheurs, advocaten, het OM en de rechter helpen om misdrijven op te lossen en de daders te veroordelen worden besproken.
Kies uw lezing
DNA in ontwikkeling
DNA-onderzoek is niet meer weg te denken uit de opsporing van (daders van) misdrijven. Toch wordt DNA-onderzoek nog niet zo lang gebruikt. Pas in 1987 werd DNA-onderzoek in Nederland voor het eerst gebruikt bij het oplossen van een misdrijf. Een veroordeelde werd vrijgesproken van zedenmisdrijven omdat bleek dat het DNA dat gevonden was bij de slachtoffers niet met zijn DNA-profiel overeenkwam. Sindsdien zijn er vele ontwikkelingen geweest; zowel in de onderzoeksmogelijkheden als aan de kant van de wetgeving.
In deze lezing worden de deelnemers middels verschillende spraakmakende en belangrijke zaken meegenomen in de opkomst van het forensisch DNA-onderzoek. Van de eerste toepassing in 1987 tot aan de meest recente ontwikkelingen. De lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden.
Forensisch Onderzoek in Actie
Regelmatig zorgt forensisch onderzoek voor sluitend bewijs in zaken waarin verder geen of onduidelijke informatie voorhanden is. De wetenschappelijke technieken van het onderzoek aan bijvoorbeeld wapens en munitie, biologische sporen of de chemische samenstelling van stoffen, kan leiden tot de oplossing van een misdrijf. Maar soms ook juist tot vrijspraak of gerechtelijke dwalingen.
Hoe heeft de forensische wetenschap bijgedragen aan het oplossen van misdrijven die anders onopgelost zouden zijn gebleven? Wat zijn de valkuilen? Hoe goed bent u zelf in staat om de resultaten te gebruiken voor de beantwoording van een schuldvraag?
In deze lezing worden de deelnemers meegenomen in verschillende misdrijven waarin de forensische toepassing van wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden.
Televisieseries vs Werkelijkheid
Sinds in het jaar 2000 de televisieserie CSI werd uitgezonden, zijn vele seriemakers ingesprongen op dit nieuwe succesvolle genre. Verschillende series over forensische opsporing na misdrijven hebben de televisiezenders veroverd. CSI, Bones, NCIS, Criminal Minds, The Closer, Law & Order; en zelfs reality-series zoals ‘Plaats delict, sporen naar de dader’, ‘112 ooggetuige’ en ‘Killing Fields, Discovery Channel’.
Inmiddels is ook bij het grote publiek wel bekend dat de televisieseries een geromantiseerd beeld van forensisch onderzoek laten zien. Maar waar precies (naast de lange blonde haren en de snelheid van onderzoek) zitten de verschillen tussen de televisieserie en de dagelijkse realiteit van een forensisch onderzoeker?
In deze vernieuwde lezing, gaan we verder in op de aspecten die in de televisieseries leiden tot het oplossen van moordzaken, maar in de werkelijkheid, helaas, toch anders in elkaar zitten. De lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden. Ook voor deelnemers die de televisieseries niet kijken, is de lezing goed te volgen en leuk om te beleven
Privédetective in de 21e eeuw
Regelmatig wordt een particulier rechercheur – ookwel privé detective – ingezet om zaken te onderzoeken.
Bedrijven zetten liever een privé detective in dan dat zij melding maken bij de politie van mogelijke misstanden in hun onderneming. En wanneer vermoedens bestaan van misstanden door een werknemer, kan een particulier rechercheur de aanwijzingen verzamelen die een ontslagprocedure mogelijk maken. Evenals partners die vermoeden dat hun echtgeno(o)t(e) overspel pleegt. Maar het werk van een privé detective gaat veel verder dan dit.
Mensen komen met allerlei situaties in aanraking waarbij de hulp van een deskundig onderzoeker gewenst is.
Wat voor mensen zijn dit? Wat voor vragen stellen zij aan privé detectives? En wat mag deze privé detective vervolgens allemaal? Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd, en hoe wordt hierbij de privacy van alle betrokkenen geborgd?
Tijdens deze lezing wordt ingegaan op het dagelijks werk van een privé detective. De vraagstellingen waarmee zij in aanraking komen, de onderzoeksmogelijkheden die er zijn en de dilemma’s worden besproken. De lezing is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden.
Wilt u liever een lezing over een ander onderwerp?
Onze sprekers raken niet uitgepraat over hun werkveld. Lezingen kunnen ook gegeven worden over andere onderwerpen, zoals een specifieke moordzaak, door voors en tegens van juryrechtspraak, milieucriminaliteit of forensisch onderzoek op een plaats delict. Heeft u zelf een onderwerp waarover u graag meer zou weten en uw deelnemers wilt informeren? In overleg kunnen we bijna altijd tot een goede lezing komen.
Stel ons direct uw vraag
Lees ook onze Privacyverklaring
Enkele reacties:
Het was ontzettend interessant!!
Onze bezoekers waren enthousiast over de lezing: het meegebrachte materiaal, de fragmenten uit CSI, en de uitleg over de werkelijke gang van zaken rondom onderzoek was voor de aanwezigen een “eye-opener”.
We vonden de lezing erg geslaagd!
Ik persoonlijk kijk al met heel andere ogen naar nieuwsitems die met het thema te maken hebben. Leuk en goed om te zien hoeveel er bij dergelijke onderzoeken komt kijken en hoe complex e.e.a. is.
Interessante lezing, ik heb er in ieder geval iets van opgestoken.
Het verhaal over het unieke onstaan van vingerafdrukken was erg interessant.
Wilt u met ons overleggen over een lezing voor uw publiek?
Aarzel niet! Stel vrijblijvend uw vraag aan de sprekers van Forensicon