- Een DNA-profiel wordt opgemaakt van enkele stukjes van ons DNA waarvan wetenschappers aangeven dat het geen betekenis heeft in ons lichaam. Wellicht wordt nog eens een ontdekking gedaan waaruit blijkt dat deze stukjes DNA toch wel een betekenis hebben.
- Als je al het DNA in een menselijk lichaam achter elkaar zou leggen, kun je 600 keer naar de zon en terug.
- Menselijk DNA komt voor 98% overeen met het DNA van een chimpansee.
- Het DNA van ouders en hun (biologische) kinderen komt voor 99,5% met elkaar overeen.
- Haren en nagels bevatten slechts een deel van ons DNA.
- Eeneiige tweelingen hebben bijna overeenkomend DNA, maar wel verschillende vingerafdrukken.
- Er bestaat een genetische aandoening waardoor mensen worden geboren zonder vingerafdrukken (wereldwijd zijn er slechts 4 families met deze aandoening bekend).
- Ook door bepaald medicijngebruik kunnen vingerafdrukken verdwijnen. En ook bepaalde werkzaamheden kunnen de vingertoppen dermate beschadigen dat de aanwezige vingerafdrukken (bijna) niet meer ‘leesbaar’ zijn.
- Veel dieren hebben ook vingerafdrukken, denk aan gorilla’s, chimpansees en koala’s.
- Littekens kunnen een bestaande vingerafdruk verstoren. Maar het litteken wordt zelf een uniek kenmerk in het patroon op de vingertop.
- Vingerafdrukken worden gevormd tussen de 6e en 13e week van de zwangerschap.
- De vorming van vingerafdrukken is afhankelijk van genetica, bewegingen van de moeder en de foetus en stroming van het vruchtwater.
- Het gebit van een persoon is erg uniek. De wijze waarop een gebit groeit en slijt (en wordt behandeld door de tandarts of orthodontist), maakt dat ieders gebit unieke kenmerken heeft.
- Het sleutelbeen is het laatste bot van het skelet dat zich nog aanpast in de groei. Rond 25-jarige leeftijd heeft ook het sleutelbeen zijn ‘volwassenheid’ bereikt.
- Het geslacht van een skelet wordt (o.a.) afgeleid aan de vorm van de schedel en de vorm van het bekken.
- Als er bij een botsing genoeg kracht vrijkomt, kunnen kledingvezels versmelten met het plastic interieur van je auto.
- Forensisch onderzoek richt zich lang niet alleen op sporen die een dader heeft achtergelaten, sporen die een dader heeft meegenomen zijn minstens net zo belangrijk.
- Handschrift verandert in de loop van de tijd. Toch is een handschrift vanaf het 25e levensjaar relatief constant.
- Handschrift kan veranderen onder invloed van ziekten, handicaps en aandoeningen.
- Handschrift wordt mede beïnvloedt door schrijfgerei, ondergrond en mentale staat van de schrijver.
- De grootste uitdaging in digitaal forensisch onderzoek is te bepalen wie de digitale handelingen heeft uitgevoerd.
- Ieder vuurwapen laat een uniek sporenpatroon achter op munitie dat wordt verschoten.
- Vingerafdrukken op een patroon kunnen na het verschieten van het patroon nog worden onderzocht.
- Hulzen uit een revolver bevatten nooit uitwerpsporen (die hulzen worden immers niet door het wapen uitgeworpen).
- Hulzen worden vaak opnieuw gevuld en herbruikt. Zo kan een huls meerdere sporen van wapens bevatten.
- Glas is uniek doordat er vervuiling optreedt tijdens de productie. De aanwezige elementen in een batch glas, maken het glas uniek.
- Alle inkten hebben een unieke chemische samenstelling. Zo kunnen inkten uit twee blauwe balpennen van elkaar worden onderscheiden.
- Gesteriliseerde mannen hebben geen spermacellen in hun sperma. Maar nog wel spermavloeistof met een prostaat-specifiek enzym, aan de hand waarvan spermavloeistof kan worden geïdentificeerd.
- Oogbalvocht is de beste indicatie voor verstreken tijd sinds overlijden.
- Iedereen heeft van nature een hoeveelheid GHB in zijn lichaam.
- Het volledige spectrum van spraak wordt slechts gedeeltelijk overgebracht bij telefonie of digitale opnamen.
- Het spraakbereik van een persoon is afhankelijk van zijn lichaamskenmerken (grootte van de keel-, mond- en neusholte, plaatsing en grootte van bepaalde spraakorganen, etc).
- In hoofdhaar kan tot zes maanden terug worden bepaald welke medicijnen en andere stoffen iemand in zijn lichaam (bloedbaan) heeft gehad.
- Forensisch onderzoek levert zeer vaak geen bruikbaar antwoord op. Geen resultaat is ook resultaat. De duidelijke matches die in het nieuws terechtkomen zijn slechts een deel van de onderzoeken die worden uitgevoerd.
Heb jij nog feitjes waarmee we deze lijst kunnen aanvullen? Laat ze hieronder achter in het reactievak!
Samen naar de waarheid!
Cynthia
Hoe zeker is het DNA profiel?
Als je onderstaande link in je browser kopieerd kun je een artikel lezen waaruit een onverwachte valkuil benoemd wordt m.b.t. de zekerheid van DNA profielen.
Wat als een het DNA profiel van een spoor niet matched met de vermoedelijke donor en ander bewijs deze wel aanwijst? Zou het kunnen?
http://www.businessinsider.com/lydia-fairchild-is-her-own-twin-2014-2?international=true&r=US&IR=T
Hallo Simon,
Zeer interessant artikel. Ik weet niet exact hoe betrouwbaar het artikel is, maar als het waar is dan laat het toch een zeer bijzondere situatie zien.
DNA is niet heilig. Op basis van alleen een DNA-match kan niemand als dader worden aangewezen van een gepleegd feit. Als een DNA-spoor (laten we ervan uitgaan dat het echt een daderspoor is) niet matcht met de verdachte en alle overige sporen wel in zijn/haar richting wijzen, zal nader onderzoek moeten uitwijzen hoe het zit met dat dader-DNA-spoor.
Het zal ook liggen aan de bewijswaarde die wordt toegekend aan de verschillende sporen. Als de sporen die naar de verdachte wijzen (gezamenlijk) voldoende bewijswaarde hebben voor een veroordeling (wat een afweging is die de rechter moet maken), zal er mogelijk toch een veroordeling komen, ook al matcht het gevonden DNA-spoor niet met deze verdachte. Maar het zal allemaal afhangen van de exacte situatie en omstandigheden.
Interessant situatie in het artikel! Ik zal me er eens verder in verdiepen.
Groeten,
Cynthia