In vorig artikel gaf ik je een stappenplan om alle verschillende hypothesen in een situatie op te stellen.
Als je een aantal verschillende hypothesen hebt geformuleerd, is de volgende stap om uit te zoeken welke van de scenario’s ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
Vaak lijkt het erop dat in een onderzoek wordt uitgezocht wat er gebeurd is. Zo wordt er ook over onderzoek gesproken. Maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde.
In het onderzoek naar wat er daadwerkelijk gebeurd is op een moment dat we er zelf niet bij aanwezig waren, worden hypothesen uitgesloten.
Hoe je dat aanpakt, vertel ik je in dit driestappenplan:
-
Kies de onzekere factor die je het meest oplevert
Bij het opstellen van de verschillende hypothesen heb je al geïdentificeerd welke factoren nog onzeker zijn, of in ieder geval, welke factoren je nog niet (voldoende) kunt onderbouwen.
Welk van deze onzekere factoren geeft je het meest duidelijkheid over de hele situatie als je er zekerheid over zou kunnen krijgen?
Ofwel: Bij het verkrijgen van zekerheid over welke factor, kun je de meeste hypothesen wegstrepen?
Begin bij deze factor.
In het voorbeeld van vorige keer kan bijvoorbeeld de verklaring hondengevecht veel van de andere hypothesen wegstrepen. Stel dat er inderdaad twee honden hebben gevochten in je tuin en hierbij je beeld hebben vernield. Je kunt dan meteen de opzet/per ongeluk onzekere factor wegstrepen.
-
Zorg dat je zekerheid krijgt over deze factor
Zekerheid verkrijgen kan op vele manieren. Je kunt vragen aan mensen om je heen, je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan of hulp inschakelen bij het onderzoeken van een onzekere factor.
De wijze waarop je bepaalde factoren kunt onderzoeken en zekerheid kunt verkrijgen staat in andere artikelen op deze website verder uitgelegd.
Belangrijk is dat je zekerheid verkrijgt over deze factor. Je kunt hiermee immers voor jezelf het grootst aantal opties wegstrepen.
-
Terug naar stap 1
Afhankelijk van de resultaten van stap 2 heb je nu (meer) zekerheid over de gekozen factor en kun je verschillende hypothesen wegstrepen. Welke hypothesen blijven nog over?
Kies indien nodig weer de factor waarmee je de meeste hypothesen kunt wegstrepen als je er zekerheid over zou hebben. Hoe kun je die factor (laten) onderzoeken?
Dagelijkse kost
Het onderzoeken en wegstrepen van hypothesen is iets wat we als mensen dagelijks doen. We realiseren het ons alleen niet. Voortdurend reageren we op signalen om ons heen en interpreteren we die signalen volgens de meest voor de hand liggende hypothese, totdat andere signalen ons vertellen dat onze eerst opgestelde hypothese niet klopt.
Stel dat je bij een supermarkt aan komt rijden en het is er razend druk. De parkeerplaats staat helemaal vol en er staan drommen mensen voor de ingang. Welllicht kan je voor jezelf verklaren waarom het zo druk is (heb je vorige week een poster voor een spectaculaire uitverkoop gezien of is het zeer kort voor kerst en doet iedereen extra inkopen).
Misschien kun je het voor jezelf ook niet helemaal verklaren. Pas als je meerdere signalen ziet of onderzoekt (bijvoorbeeld door navraag over wat er aan de hand is, of door het lezen van een poster die ergens ophangt) kun je bepaalde hypothesen wegstrepen en meer zekerheid verkrijgen over wat er aan de hand is.
We doen het de hele dag door, hypothesen stellen en uitsluiten, en krijgen zo grip op ons dagelijks leven. Deze handelingswijze gebruiken we ook in het onderzoek naar de waarheid.
Samen naar de waarheid!
Cynthia